Edukacija - 2. faza

II. FAZA EDUKACIJE IZ REALITETNE TERAPIJE:

Institut William Glassera (WGI) i Instituti realitetne terapije u svijetu nude:

Trening za učitelje (Program A)

Po primanju certifikata, moguće je daljnje profesionalno usavršavanje za stjecanje naziva Supervizor i Instruktor iz realitetne terapije.

Edukacija za Supervizora praktikuma i Instruktora traje minimalno 3 godine; za naziv Senior Instruktora potrebne su obično barem još 2 dodatne godine. Bez računanja sveučilišnog studija I.faza treninga iz realitetne terapije ukupno sa treningom za učitelje (program A u II fazi) traje 7 godina ili više.

Teorija izbora; grupno vođenje; vođenje, realitetna terapija, igranje uloga na temu vođenja; opserviranje iskusnijih kolega na poslu, vođenje grupa i praktikuma; samoprocjena; svijest o etičkim pitanjima, diskusije sa praktičarima drugih terapijskih pravaca.

Sadržaj, minimalno vremensko trajanje, kvaliteta predavanja i treninga su propisani i od strane Instituta William Glasser, odbora profesionalaca i autora teorije izbora i realitetne terapije.

U saglasnosti s Institutom Willama Glassera EART nudi svojim članovima:

Trening iz psihoterapije (Program B)

EART je razvio program (integralni specijalizirani trening) koji je u skladu sa standardima EAP-a (Europske asocijacije za psihoterapiju) usvojenim u Strazburškoj deklaraciji o psihoterapiji 1990 godine.

Uvjeti za uključivanje u Program B su sveučilišna diploma (ili ekvivalent), završena I. faza koju sponzorira Institut Williama Glassera, i mogućnost praktičnog rada sa ljudima koji trebaju psihoterapiju.

Da bi kandidat postigao kompetentno znanje za psihoterapeuta i stekao Europsku diplomu iz psihoterapije koju dodjeljuje EAP, treba u I fazi i u Programu B II faze provesti ukupno 2070 sati (vrijeme provedeno na sveučilištu nije uključeno). Od toga:

  • 300 sati teorije
  • 170 sati treninga samoprocjene, povezivanja i terapeutskih vještina;
  • 1150 radnih sati u području mentalnog zdravlja ili ekvivalentnom praksom;
  • 200 sati supervizirane prakse
  • 250 susreta osobnog psihoterapijskog iskustva.

Predavanja, treninge, superviziju i osobnu psihoterapiju nude profesionalci, koji su ujedno učiteljsko osoblje Instituta WG i imaju Europsku diplomu iz psihoterapije. Svi učitelji prolaze kontinuirani trening u okviru EART.

Praksa kandidata zaposlenih u socijalnim, zdravstvenim ili ekvivalentnim ustanovama iziskuje superviziju od strane stručnjaka koji su upoznati sa psihoterapijom - ne mora to biti nužno realitetna terapija.

Smjernice za trajanje, kvaliteta predavanja i treninga su propisani i supervizirani od strane Stručnog savjeta EART-a i u skladu sa programima i misijom Instituta Williama Glassera i standardima EAP-a.

Što je teorija izbora? Što je Realitetna terapija?