Teorija izbora

Tko je dr. William Glasser?

Naš učitelj, dr. William Glasser rođen je 1925. godine u Clevelandu, SAD. Studirao je kliničku psihologiju i medicinu te specijalizirao psihijatriju. Danas je jedan od najčuvenijih psihijatara u svijetu, poznat kao autor psihoterapeutske, odnosno savjetovališne metode - realitetne terapije, te utemeljitelj teorije izbora. Njegova bogata praksa uključuje bavljenje različitim područjima, od duševnih bolesti, problema prijestupništva, do odnosa u obitelji, školama i poduzećima.

Dr. W. Glasser osnivač je i predsjedavajući Instituta Williama Glassera u Californiji, međunarodne organizacije koja okuplja više od 48.000 ljudi, osposobljenih za primjenu teorije izbora, realitetne terapije, kvalitetnih škola i rukovođenja po načelima teorije izbora.

Također je i autor 19 knjiga, među kojima su i Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode, Realitetna terapija u primjeni, Naći se i ostati zajedno - rješenje bračne zagonetke, Svaki učenik može uspjeti.

Što je to Kvalitetna škola dr. Williama Glassera?

Što je teorija izbora?

Teorija izbora je teorijska osnova realitetne terapije koja izvire iz kliničke prakse dr. Glassera, te biološke teorije po imenu Perceptualna kontrolna teorija koja tumači ponašanje svih živih bića.

Za razliku od općeprihvaćenog uvjerenja velikog broja stručnjaka, koji ponašanje živih bića, pa tako i čovjeka, tumače kao odgovor na vanjske podražaje, Teorija izbora tvrdi da je ljudsko ponašanje motivirano iznutra i da je osnovna karakteristika čovjeka da nadzire okolinu. Svako ponašanje je namjensko i, bez obzira kako neobičnim se činilo, uvijek ima smisao za osobu koja ga koristi. Teorija izbora tumači da su ponašanja naš izbor kojim u datom trenutku najbolje zadovoljavamo jednu ili više osnovnih psihičkih potreba. Čovjek je dakle, slobodno biće koje uvijek odabire svoja ponašanja.

Poznavanje Teorije izbora od neprocjenjiva je značaja za razvoj dobrih međuljudskih odnosa.

Teorija izbora smatra da su kvalitetni odnosi temelj mentalnog zdravlja.

Što je realitetna terapija?

Realitetna terapija je metoda savjetovanja kojom ljudima pomažemo uspostaviti kvalitetnije odnose, te otkriti djelotvornije načine upravljanja vlastitim životom i rješavanja teškoća.

Temeljna je zamisao Realitetne terapije da, bez obzira na to što nam se u životu ranije dogodilo, ili što smo činili u prošlosti, u sadašnjosti možemo odabrati ponašanja kojima ćemo bolje nego prije zadovoljavati potrebe i unapređivati kvalitetu življenja.

U Realitetnoj terapiji s klijentima ne raspravljamo o prošlosti jer je ne mogu promijeniti. Istina jest da prošlost utječe na nas, ali mi ne trebamo biti njezine žrtve. Bez obzira na to što se dogodilo u prošlosti, možemo planirati i uspješno živjeti u sadašnjosti.

Realitetna terapija ljudima pomaže putem:

  • Stvaranja odnosa međusobnog prihvaćanja, povjerenja i uvažavanja između savjetnika i klijenta;
  • Primjenom posebnih postupaka kojima klijenta vodimo k promjeni ponašanja uvažavajući njegove potrebe, kreativnost i činjenicu da svoje ponašanje bira sam.

 

Što je to Kvalitetna škola dr. Williama Glassera?