Asja Palinić Cvitanović

Instruktor Realitetne terapije

Asja Palinić Cvitanović živi i radi u Metkoviću, zaposlena je u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kao voditelj Ispostave Metković-Ploče i voditelj županijske Službe za školsku medicinu.

Završila je u Zagrebu Medicinski fakultet (1981.), osnovala je u Metkoviću Školski dispanzer (1984.), završila je u Zagrebu postdiplomski studij (1990.) i specijalizaciju iz školske medicine ( 1991.). Iste je godine odabrana od nastavničkog vijeća Medicinskog fakulteta za stručno usavršavanje u Španjolskoj: First European Health Promotion Training Course, a 1993. kao stipendist WHO u Danskoj: Training Course for Trainers in Health. Studij i sve navedene edukacije izabrala je sa željom da pomaže unaprijediti zdravlje mladim ljudima, posebice mentalno.

Kako je i dalje osjećala nedostatak tehnike za rad na poboljšanju mentalnog zdravlja, odmah po povratku iz Danske sudjeluje zajedno sa suradnicima iz škola (pedagozi, defektolozi) u organizaciji Početnog intenzivnog tjedna iz Realitetne terapije u Metkoviću 1993. g. Certificirala je 1995. g., a od 2001.-2003. u Splitu pohađa postcertifikacioni program. Iste godine postaje i supervizor I.

Od početka medicinske karijere bavila se bolestima ovisnosti, te u sklopu projekta Metković - Zdravi grad od 1993. vodi Savjetovalište za bolesti ovisnosti, koje je 2004. preraslo u Odjel za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti unutar Zavoda za javno zdravstvo.

Od 1996. vodi i Ispostavu županijskog centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, koja djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja. Od iste godine vodi i Savjetovalište za brak i obitelj, a od 2000. g. antistresni program za kronične bolesnike i roditelje djece kroničnih bolesnika. Cijelo vrijeme je prisutna na brojnim domaćim i europskim kongresima sa prikazom svog djelovanja na poboljšanju mentalnog zdravlja po principima Teorije izbora i RT-a. U Pediatrii croatici 2002.god. objavljen joj je stručni rad o djelovanju RT-a na psihosomatske bolesti, a u pripremi za objavu je i rad sa djecom oboljelom od PTSP-a. Koautor je u mnogim priručnicima, aktivna u radionicama za roditelje, te u radionicama Kvalitetne škole za učitelje. Na konvenciji u Portorožu aktivno je sudjelovala s radionicom o psihosomatici i posterom na temu prevencije ovisnosti po Glasserovim principima.

Član je Stručnog savjeta HURT-a. Ekspertna područja: psihosomatika, prevencija ovisnosti, antistresni programi.

Najuspješnije zadovoljava potrebe kad putuje (s obitelji), čita uz glazbu, šeta uz more i pliva (s obitelji), educira učenike, roditelje, učitelje, kolege principima TI i RT-a, koje drži svojim najvećim profesionalnim bogatstvom.

Najveće osobno bogatstvo: suprug Petar (dipl.ing.stroj. s urođenim smislom za TI i RT), sin Ante i kćerka Anamarija, koji su odrasli uz Glasserove knjige, igraonice, radionice. I majku koja se dobro namučila da Glassera ne samo propovijeda, nego i živi!